Президентът на Франция Еманюел Макрон призова държавите, които преговарят по

...
 
Президентът на Франция Еманюел Макрон призова държавите, които преговарят по
Коментари Харесай

Макрон иска край на замърсяването с пластмаса

 

Президентът на Франция Еманюел Макрон прикани страните, които договарят по международен контракт против замърсяването с пластмаса, да сложат завършек на днешния „ глобализиран и нестабилен “ модел на произвеждане.

„ Ако не предприемем нищо, до 2060 г.количеството на пластмасовите боклуци ще се утрои „, сподели той пред представителите на 175 страни, събрали се в културната организация на Организация на обединените нации ЮНЕСКО в Париж, представен от БГНЕС.

„ Замърсяването с пластмаса е бомба със закъснител и в това време през днешния ден към този момент е камшик „, сподели той във видеопослание.

„ Трябва да сложим финален завършек на глобализирания и нестабилен модел на произвеждане на пластмаса в Китай и други страни, която се изнася под формата на боклуци в разрастващите се страни, които са надалеч по-зле оборудвани със системи за отнасяне на боклуци. “

„ Първата цел би трябвало да бъде понижаване производството на нови пластмаси и възбрана допустимо най-скоро на най-замърсяващите и най-опасните за здравето артикули като пластмасата за еднократна приложимост. “

Той прикани 100% от пластмасите да бъдат изцяло рециклируеми, спрямо едвам 15% през днешния ден, и поддържа към 50 страни, които се стремят до 2040 година да сложат завършек на замърсяването с пластмаси

Макрон напомни целевата дата – края на идната година, за реализиране на единодушие по правно обвързващ текст за прекъсване на замърсяването с пластмаса преди конференцията на Организация на обединените нации за океаните, която ще се организира през 2025 година във френския средиземноморски град Ница.

Годишното произвеждане на пластмаса се е нараснало повече от два пъти през последните 20 години и е достигнало 460 млн. тона, като огромна част от тях са за еднократна приложимост.

Етикети: Макронпластмасапроизводство
Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР